Gerber-fil

Gerber-filer er en standard filformat, der bruges i branchen for print kort (PCB'er) til at angive layoutet for PCB'er.
Læsetid: 2 minutter

Hvad er gerber-fil?

Gerber-filer er en standard filformat, der bruges i branchen for print kort (PCB’er) til at angive layoutet for PCB’er. Filene er opkaldt efter Gerber Scientific Instrument Company, som udviklede formatet i 1980’erne. 

Gerber-filer bruges til at beskrive lagene i et PCB, herunder placeringen af komponenter, spor og andre funktioner. De bruges af PCB-designsoftware og -produktionsudstyr til at oprette og producere PCB’er. Gerber-filer genereres normalt af PCB-designsoftware, og derefter sendes de til en producent for produktion. 

Gerber-filer gemmes normalt med filendelsen “.gbr” eller “.Gerber”. De er ASCII-tekstfiler, der indeholder en række kommandoer og koordinater, der beskriver layoutet for et PCB. Gerber-filer kan åbnes og vises ved hjælp af specialiseret software, såsom Gerber Viewers eller CAM (Computer-Aided Manufacturing) software. 

Fra gerber-fil til printkort produktion

Hvem arbejder med gerber-fil?

Gerber-filer genereres typisk af PCB-designsoftware. Disse er softwareprogrammer, som ingeniører og designere bruger til at oprette og simulere layoutet for et PCB. Softwaren giver brugerne mulighed for at placere komponenter, oprette forbindelser mellem dem og angive andre designdetaljer, som f.eks. lagstruktur og borehuller mm. 

Når designet er færdigt, eksporterer softwaren layoutet i Gerber-format. Gerber-filerne kan derefter sendes til en PCB-producent for produktion. Producenten vil bruge Gerber-filerne sammen med andre filer, såsom drill-filer til at producere PCB’et ved hjælp af specialiseret produktionsudstyr. 

Det er også muligt at oprette Gerber-filer manuelt ved hjælp af tekstredigeringsprogram, men det er ikke særlig almindeligt og det er relativt svært at gøre, da du skal skrive kommandoerne og koordinaterne selv. 

Så alt i alt, Gerber-filer genereres af PCB-designsoftware, som er brugt af layout og elektronik ingeniører og -designere.