AOI

Automated optical inspection (AOI) er en automatisk visuel inspektion af printkort under fremstilling, hvor et kamera autonomt scanner enheden for alle typer defekt, variationer og mangler.
Læsetid: 4 minutter

Hvad er AOI?

AOI er forkortelse for automated optical inspection. Det er en teknologi, der bruges til automatisk at inspicere elektroniske komponenter og printkort for at sikre, at de er monteret korrekt og vil fungere efter hensigten. AOI bruger optiske systemer, som er kombineret med kameraer og software til at undersøge komponenterne og genkende fejl, der kan forekomme under produktionen, såsom monteringsfejl, mekanisk defekte komponenter, manglende komponenter, komponent skævhed, overlodninger, manglende loddetin inden PCB sendes til næste procestrin. 

Da PCB-produktionen bliver mere og mere avanceret, er det næsten umuligt at kontrollere fejlene manuelt. AOI-systemet spiller en effektiv rolle i at kontrollere elektroniske samlinger på mange stadier gennem fremstillingsprocessen, herunder kontrol af selve printkortet, kontrol af loddepasta, pre-reflow og post-reflow samt andre stadier. Det kan hjælpe med at øge kvaliteten og effektiviteten i produktionen ved at minimere antallet af manuelle inspektioner, der er nødvendige, og ved at reducere antallet af fejl, der kan gå uopdaget eller skal manuelt rettes. Derudover hjælper det med at øge hastigheden af produktionen ved at automatisere inspektionsprocessen. 

Det kan være anvendeligt i mange brancher, og er ofte brugt i elektronikproduktion, herunder produktion af PCB’er, semiconductor industri, fødevare industrien o.l.

Hvad kan AOI kontrollere et printkort for?

Automated Optical Inspection for et printkort med komponenter kan inspicere følgende funktioner: 

 • Områdedefekter 
 • Billboarding 
 • Komponent offset 
 • Komponent polaritet 
 • Komponent tilstedeværelse eller fravær 
 • Komponent markeringer 
 • Komponent skævhed 
 • Overlodninger/loddebro 
 • Flippet komponent 
 • Højdefejl 
 • Utilstrækkelig pasta 
 • Utilstrækkelige loddesamlinger 
 • Løftede komponenter 
 • Alvorligt beskadigede komponenter 
 • Forkert del 
 • Tilstedeværelse af fremmed materiale  

Det kan bruges på følgende steder i SMT-linjerne: pre-paste, post-paste, pre-reflow, post-reflow eller post-wavesoldering. 

Cb Svendsens medarbejder laver AOI-test

7 fordele ved at køre en AOI test

Der er mange fordele ved at bruge Automated Optical Inspection (AOI) i produktionen. Her er nogle af de vigtigste: 

Øget kvalitet 

Det kan automatisk inspicere elektroniske komponenter og printkort med høj nøjagtighed og finde fejl, som kan gå ubemærket hen ved manuel inspektion. Dette kan hjælpe med at øge kvaliteten af produkterne og reducere antallet af fejl, der sendes ud til kunderne. 

Øget effektivitet 

AOI kan automatisere inspektionsprocessen, hvilket kan øge hastigheden af produktionen og reducere antallet af manuelle inspektioner, der er nødvendige. 

Reduceret arbejdskraft 

Det kan reducere antallet af personer, der er nødvendige for at inspicere produkterne, hvilket kan føre til besparelser på arbejdskraft og øge produktiviteten. 

Fleksibilitet 

AOI kan tilpasses til at inspicere forskellige typer af produkter og komponenter, og kan også opgraderes for at håndtere nye teknologier og komponenter. 

Dataopsamling 

Det kan automatisk opsamle data om produkterne og inspektionsprocessen, hvilket kan hjælpe med at overvåge kvaliteten og finde og rette fejl i processen. 

Automatiske korrektioner 

Det kan tage selvkorrigerende beslutninger baseret på dataene den indsamler. 

IPC-A-610 

Det kan være et kvalitetssikring styringsværktøj i compliance med industristandarder som for eksempel IPC-A-610 for elektroniske printkort. 

AOI - Automated Optical Inspection

Begrænsninger ved Automated Optical Inspection 

Selvom AOI er en meget alsidig teknologi, der kan bruges til at inspicere mange forskellige typer af elektroniske komponenter og printkort, er der nogle begrænsninger for, hvad AOI kan bruges til: 

 • Begrænset materialekompatibilitet, da det er primært beregnet til at inspicere elektroniske komponenter, der er monteret på printkort, og kan have svært ved at inspicere andre materialer som f.eks metal, plast eller glas. 
 • Der kan være begrænset nøjagtighed for små komponenter på baggrund af begrænsninger i optikken og kameraet. 
 • Komponenter med særlige egenskaber som f.eks. transparente, høj reflektivitet eller lave kontrast kan det være svært at inspicere. 
 • AOI er ofte kun i stand til at inspicere 2-dimensionelle komponenter, og kan have svært ved at inspicere 3-dimensionelle komponenter som f.eks. IC-chips. 
 • AOI er designet til at inspicere komponenter med visuelle fejl, så det kan have svært ved at detektere mekanisk beskadigede komponenter, eller komponenter, hvor elektriske kontakter er beskadiget. 

Selvom AOI har nogle begrænsninger, er det stadig en meget nyttig teknologi, der kan hjælpe med at øge kvaliteten og effektiviteten i produktionen. Når man vælger at implementere AOI, er det vigtigt at undersøge om det kan løse de specifikke inspektionsbehov og hvilke begrænsninger, der kan være i systemet, og hvorvidt det er nødvendigt at supplere med andre teknologier for at dække alle inspektionsbehov. Hos CB Svendsen bruger vi nyere teknologi indenfor AOI og kan inspicere selv de mest avanceret printkort.